Welk land heeft de gezondste levensstijl?

Heb je een gezond lichaam, dan is je hoofd dat in veel gevallen ook. Een ongezonde omgeving heeft dan ook effect op je eigen gezondheid. Je wordt zo makkelijker meegesleurd in de slechte gewoontes van anderen. Als je gaat voor een gezonde levensstijl kun je dus het beste wonen in het gezondste land ter wereld, maar welk land is dat? In 2019 is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het gezondste land ter wereld. In de coronacrisis is het lastig te bepalen, omdat de hele wereld met hetzelfde virus kampt. Laten we het voor nu dus bij het onderzoek uit 2019 houden. Wanneer mogen we een land gezond noemen? Een land is vaak gezond als het land ontwikkeld is, toegang heeft tot schoon drinkwater en de beste gezondheidszorg, en tegenwoordig speelt vervuiling ook een rol in een gezond land. 

Spanje

Het onderzoek heeft zich onder andere gefocust op levensverwachting, luchtvervuiling, obesitas, veiligheid en kosten om gezond te zijn. Op nummer 1 staat Spanje. Spanje heeft een goede, voor iedereen toegankelijke, gezondheidszorg. Jaarlijks neemt het aantal mensen dat overlijdt aan kanker en hart en vaatziektes in dit land af. Maar wat maakt de levensstijl van de Spanjaarden dan zo gezond?

Mediterrane levensstijl

Als je denkt aan de mediterrane levensstijl denk je aan gezellig tafelen en de siësta, maar daarnaast zijn er nog meer gezonde gewoontes. Zo lopen Spanjaarden veel en hebben ze een uitgebalanceerd dieet. Door de gezelligheid aan tafel eet je doorgaans minder en de gezelligheid is ook nog eens goed voor je geestelijke gezondheid. De werkcultuur is ook heel anders dan in andere Westerse landen. Het gezegde luidt: werken om te leven, niet leven om te werken. Dit is een veel gezondere mindset dan dat we in Nederland kennen, in Nederland kampen veel mensen met burn-out klachten. In Spanje is het leven goedkoper en de huizenprijzen liggen veel lager, daardoor is de werkdruk ook minder hoog. Een ander voordeel van de mediterrane levensstijl is het aantal zonuren. In Spanje word je veel vaker blootgesteld aan de zon dan in bijvoorbeeld Nederland. 

Emigreren 

Na deze informatie sta je waarschijnlijk nog net niet met je gehuurde busje van easyterra.nl ingepakt en wel klaar om naar Spanje te verhuizen. Spanje is voor Nederland niet voor niets één van de populairste vakantielanden tijdens de zomervakantie. Maar ook naar Spanje verhuizen is onder Nederlanders populair. Jaarlijks emigreren er 2.711 Nederlanders naar Spanje. De beweegredenen zijn vaak werk, de zon en de mediterrane levensstijl waar we het net al even over hadden. De populairste provincies onder de Nederlanders zijn Alicante, Malaga en Barcelona. In de provincie Alicante woonde in 2016 al zo’n 12.531 Nederlanders. Dit aantal is alleen nog maar gestegen. Ook onze zuiderburen vinden het fijn in Alicante. Er wonen naar schatting 7.606 Belgen in de provincie. Als je in contact wil komen met Nederlanders of Belgen in de regio kan dat bijvoorbeeld via business clubs. De clubs zijn opgericht door Nederlanders en zorgen ervoor dat je, als kleine onderneming bijvoorbeeld, een zakelijk netwerk kunt opbouwen in je nieuwe woonplaats.