Geld lenen van een particulier

Geld lenen van een particulier

Een veel voorkomende manier van geld lenen zonder BKR toetsting is geld lenen van een particulier. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld. Maar geld lenen van een particulier is niets anders dan het geld lenen van een niet professionele kredietverstrekker of bemiddelaar. Hierbij kan je dus eenvoudig gezegd denken aan geld lenen van een kennis, vrienden of je familie. Eigenlijk ben je al aan het geld lenen van een particulier als iemand je even een tientje voorschiet. Het klinkt alleen wat moeilijker.

Waar moet je op letten?

Bij kleine bedragen, laten we zeggen tot een paar honderd Euro, is het vaak niet nodig om iets op papier te zetten. Voor grotere bedragen kan het wel handig zijn om de afspraken duidelijk op papier te zetten. Je kunt natuurlijk wel altijd even een appje sturen, ook bij kleine bedragen, om toch even wat vast te leggen. Leg dan in ieder geval het bedrag vast dat je hebt geleend en leg vast wanneer het weer terug betaald kan gaan worden.

Geld lenen van een particulier met grotere bedragen

Ga je iets meer lenen dan een paar honderd euro? Dan is het handig om een schuldbekentenis op te stellen. Hierin kan je de afspraken eenvoudig vastleggen zodat het voor beide partijen duidelijk is wat er geleend wordt en wat de verdere verwachtingen zijn als het gaat om terugbetalen en de eventueel te vergoeden rente.

Geld lenen voor een huis of andere grote aankopen

Als de financiering om hele grote bedragen gaat is het aan te raden om dit vast te leggen bij de notaris. Er kunnen namelijk flinke gevolgen zijn als u er een groot bedrag geleend gaat worden. Voorlichting is dan van belang. De notaris is een goede, onafhankelijke partij die beide partijen kan wijzen op de voor en nadelen van het lenen en de risico’s kunnen uitvoerig doorgenomen worden.

Geld lenen is niet altijd de oplossing

Geld lenen is lang niet altijd de oplossing voor een financieel tekort. Als je geld gaat lenen moet dit, meestal met rente, weer worden terugbetaald. Als je structureel echter meer uitgeeft dan er binnen komt zorgt een lening alleen maar voor extra financiële problemen.
Een betere oplossing is om dan eens goed naar je eigen financiële situatie te kijken. Pak je bankafschriften van 3 maanden er eens bij en ga eens kijken waar “je geld naartoe gaat”. Dit kan goede inzichten opleveren, sterker nog, het kan er zelfs voor zorgen dat je kunt zien dat een lening niet de oplossing is.