De beste dingen om te doen in Sicilië

Overal prachtige stranden, mooie stadjes op een heuvel en bochten op de juiste plaatsen, Sicilië is toch zeker het beste deel van Italië? Van de vergane glamour van de hoofdstad Palermo tot de oude raadsels van zijn tempels en archeologische vindplaatsen, de vurige uitbarstingen van ansichtkaartvulkanen tot de verkoelende aquamarijnzeeën, dit eiland heeft voor ieder wat wils. Een auto huren Silicie moet je dan ook zeker doen zodat je het hele Italiaanse eiland optimaal kunt verkennen tijdens je vakantie waarvoor je geld hebt geleend. 

Vintage Fiat 500 

Sicilië heeft talloze mogelijkheden voor memorabele roadtrips en de Top Gear crew scheurde hier ooit rond in een Maserati. Maar voor iets anders, ga naar Taormina en huur een vintage Fiat 500 – of Cinquecento, zoals de Italianen het noemen. De meest hippe Italiaanse uitvinding van dit nostalgische merk is een cabriolet met een leren zonnedak voor de airconditioning van de natuur. Rij door kleine stadjes, door de zon verbrande sinaasappel- en citroenboomgaarden en stop dan bij een leeg strand met de rokende top van de Etna in de achteruitkijkspiegel. Ook bij een auto huren Rhodos is een Fiat 500 een aanrader! 

Etna

Je zou denken dat niemand zo gek zou zijn om een ​​kabelbaan langs de grootste actieve vulkaan van Europa te bouwen, maar de Sicilianen deden het toch. Het is niet verwonderlijk dat het bovenste gedeelte en het tussenstation meer dan eens zijn verwoest door gewelddadige explosies – eerst in 1971, dan weer in 1983, 1985 en 2001. Dat betekent dat je voorlopig naar Torre Del Filosofo op 2.900m kunt rijden voor een tocht naar de top. Je geologische avontuur wordt omlijst door zwartgeblakerde hellingen tegen een kobaltblauwe zee. Zo kun je toch zeggen dat je op een vulkaan in dit land hebt gestaan!

Vulkanische wijn

Van alle wijngaarden die je op Sicilië kunt bezoeken, zijn die op de lagere hellingen van de Etna zeker de meest interessante. Het eiland is op grote schaal beplant met nero d’avola-, frappato- en grillo-druiven, maar de oostkust doet een brullende handel in met lava doordrenkte nerello mascalese en nerello cappuccio, die uitstekende wijnen met een vleugje kers produceren. Wijngaarden zijn verspreid over de basis van het vulkaan, van Randazzo tot Santa Maria di Licodia, en het hoogtepunt voor velen is om op de passagiersstoel te zitten tijdens een 4×4-tour langs enkele van de hoogste terrasvormige wijngaarden in Italië. 

Syracuse

Ooit was de zuidwestelijke stad Syracuse een broeinest van grootheidswaanzin, met Ortygia, het middeleeuwse eiland in de kern, dat verschillende facelifts kreeg door de Grieken en Romeinen. Tegenwoordig is het een enorm labyrint, met een warboel van steegjes, catacomben, kathedralen, tempels, theaters, een Romeins amfitheater en fort. Terecht verdient deze oude wirwar de status van Unesco-werelderfgoed, en de reis door dit levende museum van de kathedraal van Syracuse naar de wijk La Giudecca slingert zich door 3000 jaar geschiedenis – en onder bijna net zoveel waslijnen. Een auto huren om deze stad in Sicilië te bezoeken zal wel nodig zijn.