CryptoKitties vierden hun eerste verjaardag op 28 november 2018. Inmiddels is dit platform dus al bijna 4 jaar oud. Sommige mensen houden van ze en anderen verachten ze. Kinderachtig? Te speculatief? Kan zijn. Maar het spel kan een veel essentiëlere betekenis hebben dan het lijkt. Het is een genre begonnen, de kunst van het verzamelen opnieuw uitgevonden en misschien heeft het zelfs een paradigmaverschuiving voor de game-industrie in gang gezet. Niet slecht voor een stel lelijke virtuele katten. Minder dan een jaar na het stormenderhand veroveren van de cryptosfeer en het tijdelijk verstoppen van de Ethereum-blockchain, zijn de CryptoKitties namelijk nog steeds hot.
In maart 2018 haalde het bedrijf achter het spel 12 miljoen dollar op van prominente investeerders. In juli van dat jaar kondigde HTC aan dat het een CryptoKitties Android-app zou opnemen in enkele van zijn vlaggenschip-smartphones. Tegenwoordig staan CryptoKitties qua volumes en activiteit nog steeds in de top 3 van de meest populaire op blockchain gebaseerde games en verschijnen ze vaak in de top 10 van alle categorieën van gedecentraliseerde apps. Op een standaarddag worden tussen de 500 en 700 katten verkocht en gekocht, met een gemiddelde verkoopprijs tussen 20 en 25 dollar per stuk en soms veel meer, waarmee ze dus direct ook een stuk meer waard zijn dan bijvoorbeeld de Cardano crypto. Mensen verzamelen virtuele katten, fokken ze, ruilen ze en, geloof het of niet, houden van ze.
Het belangrijkste om te weten is dat CryptoKitties verre van een uniek fenomeen meer zijn. De afgelopen maanden zijn honderden vergelijkbare games verschenen, waarbij spelers allerlei digitale items verzamelen en uitwisselen via blockchains. 2018 kan onder andere worden herinnerd als het geboortejaar van de verzamelbare activa van blockchain.
Het minste wat we kunnen zeggen is dat je nu crypto-verzamelobjecten van alle soorten en voor alle smaken kunt vinden. Ten eerste zijn er de talloze CryptoKitties-klonen, met andere denkbeeldige wezens: konijnen ( Bitpet ), robots ( CryptoBots ), monsters ( Etheremon , CryptoMonsters ) of chibifighters ( ChibiFighters ). En ook punkers ( CryptoPunks ). Dan zijn er variaties op basis van real-world items. Je kunt steden ( CryptoCities ), landen ( CryptoCountries ), steden en landen ( CryptoTakeovers ), landen op Google Maps ( Blocklord ), klassieke of digitale kunstwerken (BitPainting , SuperRare ) en natuurlijk voetballers ( CryptoStrikers ) en beroemdheden ( CryptoCelebrities ). Of Youtubers (ja, echte YouTube-sterren kunnen ook verzamelobjecten worden).
Dat is dus allemaal te danken aan CryptoKitties. Mogelijk weet je nog niet wat dit is, maar ben je al wel bekend met de Qtum crypto. Hier kun je CryptoKitties enigszins mee vergelijken, want het heeft beide met cryptocurrencies te maken. Bovendien is het met zowel de cryptomunten als de CryptoKitties mogelijk om winst te maken. Toch gaat dit spel verder dan de Cardano crypto. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om schattige katjes te fokken met CryptoKitties en kun je zeldzame eigenschappen ontgrendelen. Daarnaast is het mogelijk om te jagen op limited edition katten op CryptoKitties, wat bij normale cryptomunten uiteraard niet mogelijk is.