Grip op je geld met bewindvoering

In sommige gevallen kan het lastig zijn om goed met de geldzaken om te gaan. Om grotere problemen te voorkomen, is een bewindvoerder in de armen nemen een goede oplossing. Zo voorkom je dat de schulden bijvoorbeeld erger worden en kun je blijven wonen in jouw huis. Zelfs wanneer het niet verplicht is om met een bewindvoerder in zee te gaan, kun je kiezen voor budgetbeheer. Maar wat houdt bewindvoering in?

Laatste redmiddel

Bewindvoering is eigenlijk een laatste redmiddel. Je kunt bewindvoering aanvragen voor jezelf maar ook voor een ander. Dit kan via de kantonrechter. Alleen een rechter kan bepalen of de bewindvoering ook daadwerkelijk toegepast wordt. Met bewindvoering kun je niet meer zelf over jouw geld beslissen. Een bewindvoerder vraag je aan wanneer jezelf of bijvoorbeeld jouw kind of ouder(s) niet meer zelf over hun geld kunnen beslissen. Dit is bijvoorbeeld in het geval van een verslaving, dementie of financiële uitbuiting een ingrijpende maar goede oplossing. Een minder ingrijpende oplossing is bijvoorbeeld budgetbeheer. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Wanneer er sprake is van problematische schulden is de keuze voor bewindvoering het beste, omdat een bewindvoerder met alle schuldeisers afspraken kan maken.

Grotere problemen voorkomen

Met bewindvoering bescherm je jezelf of de persoon waarvoor je bewind aanvraagt. In sommige situaties kan het gewoon niet langer. Geld is iets wat iedereen nodig heeft om goed te kunnen leven. Het kan dus heel fijn zijn om weer uit de problematiek te komen. De complete controle over de geldzaken wordt uit handen genomen. De rechter controleert de bewindvoerder op het handelen. Een bewindvoerder kan onder andere een budgetplan opstellen, toeslagen aanvragen, kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen en de belastingaangifte verzorgen.

Financiële grip voor grip op schulden

Bij het budgetplan kijkt een bewindvoerder naar de inkomsten en uitgaven. De belangrijkste zaken zoals gas, water, elektra, huur, hypotheek en ziektekostenverzekering krijgen voorrang. Mocht er ruimte zijn, kijkt een bewindvoerder ook naar bijvoorbeeld een tv-abonnement of een telefoonabonnement. Het belangrijkste wat een bewindvoerder doet, is zorgen voor een stabiele financiële situatie. Het verschilt daarom ook van schuldsanering, omdat bij schuldsanering de schulden afgelost moeten worden. Wanneer de financiële basis op orde is, kan een bewindvoerder wel hulp bieden bij het aflossen van schulden.

Bewind in Rotterdam

Bewindvoering Rotterdam zorgt ervoor dat de inwoners van de regio Rotterdam weer grip kunnen krijgen op hun financiële situatie. In Rotterdam staan ruim 6000 mensen onder bewind. Op Orde bewindvoering wil de Rotterdammers zo goed mogelijk ondersteunen wanneer de inwoners onder bewind staan. De wens van Op Orde is om hun kennis en ervaring in te zetten voor kwetsbare of hulpbehoevende mensen in de samenleving. Zoek je een bewindvoerder in een andere regio? Zoek dan op internet bij de branchevereniging voor bewindvoerders zoals het NBBI, Horus of NBPB. Deze bewindvoerders voldoen aan speciale kwaliteitseisen.