opbouwen financiële buffer

3 tips voor het opbouwen van een financiële buffer

Je kunt je wel eens afvragen waarom andere mensen meer geld hebben dan jij. Dit kan liggen aan hun opleiding of baan, maar het kan ook liggen aan dat zij slim met hun geld om gaan. Om comfortabel te kunnen leven zonder geldzorgen is het belangrijk om een financiële buffer op te bouwen.

Tip 1. Let op jouw uitgaven

Allereerst is het belangrijk dat je niet te veel geld uitgeeft. Denk bijvoorbeeld aan hoge energieverbruik of geen gebruik maken van kortingen in supermarkten. Als je dit in de gaten houdt heb je meer geld over aan het eind van de maand om je financiële buffer op te bouwen. Heb je geen buffer en toch uitgaven? Dan moet je geld lenen én dat kost geld.

Tip 2. Houd een overzicht van inkomsten en uitgaven

Het is belangrijk om je eigen financiën in de gaten te houden. Door simpelweg alle inkomsten en uitgaven te noteren heb je voor iedere maand inzicht op hoe groot jouw financiële buffer is en kan je zo anticiperen op toekomstige inkomsten en uitgaven. Hierdoor wordt het ook makkelijker om te kijken hoe jij jouw uitgaven kan verminderen.

Tip 3. Beleg geld dat je op dit moment niet nodig hebt

Als je geld gewoon ergens laat liggen kan het alleen maar van waarde verminderen door de inflatie. Daarom is het belangrijk om je geld te beleggen om dezelfde waarde te behouden of zelfs geld te verdienen waardoor jouw inkomsten weer omhoog gaan. Je kunt natuurlijk denken dat je zelf hier geen verstand van hebt en dat het alleen maar mis kan gaan, maar er zijn mensen of bedrijven die je daarbij kunnen helpen.

Extra tip: Beleggingsopties voor jou

Eén van de manieren om slim met geld om te gaan is beleggen, bedrijven als Thinkrich.nl kunnen hierbij helpen als je zelf er weinig verstand van hebt. Als je risicoavers bent is het beter om in veiligere beleggingsopties te investeren als obligaties. Obligaties hebben over het algemeen een laag rendement, maar als compensatie is dit wel een hele veilige optie. Als je een iets hoger rendement wil verdienen kan je eventueel beleggen in aandelen. Aandelen kunnen verschillen tussen laag, gemiddeld en hoog risico. Als laatste kun je kiezen voor het beleggen in crypto, bij deze optie heb je de mogelijkheid om het meeste te verdienen maar ook om het meeste te verliezen.