Hoe kun je je aankoop van zonnepanelen financieren?

Wil je graag energie en daardoor ook direct geld besparen? Dit is mogelijk op meerdere manieren! Zo is het bijvoorbeeld in ieder geval een aanrader om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Dit zorgt natuurlijk alleen voor een geldbesparing aangezien je op deze manier nog geen energie hebt bespaard in je huis. Gelukkig kun je hier voor zorgen door een aantal simpele aanpassingen toe te passen in je woning en gedrag. Maar, je kunt ook dit ook rigoureus aanpakken door zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je huis. In dit artikel informeren we je over hoe je deze aankoop kunt financieren.

Met een lening 

Voor huiseigenaren die niet zoveel geld vooraf kunnen uitgeven, kun je met leningen geld lenen van een geldschieter om je installatie te financieren. Je kunt het vervolgens in de loop van de tijd terugbetalen met je energiebesparingen. De meest voorkomende soorten leningen voor dit doeleinde zijn de persoonlijke leningen. Het belangrijkste voordeel van een lening afsluiten om zonnepanelen aan te schaffen is dat het leners meer flexibiliteit biedt met hun budget, terwijl ze toch de voordelen van het systeem behouden. Je zult immers alsnog energie en dus geld kunnen besparen door de aankoop van zonnepanelen op deze manier te financieren. Eventueel zou je er trouwens ook voor kunnen kiezen om een gedeelte van de kosten zelf te betalen en voor de rest een lening af te sluiten. Door dit te doen zul je minder geld hoeven af te betalen per keer, terwijl je ook minder rente hoeft te betalen. 

In contant geld

Door contant voor de zonnepanelen te betalen, maximaliseer je je langetermijnbesparingen. Houd er rekening mee dat door het kopen van een residentieel zonnepanelensysteem je in wezen ongeveer 25 jaar elektriciteit vooruit betaalt, wat je dus kunt doen door met je eigen geld te betalen voor deze aankoop. Contante investeringen bieden een aantal voordelen – voornamelijk bescherming tegen stijgende energiekosten, inflatie en rente – die je op de lange termijn duizenden euro’s kunnen besparen en je helpen om je huishoudelijke of zakelijke uitgaven jaren van tevoren nauwkeurig en betrouwbaar te budgetteren. Het heeft helaas wel een groot nadeel: de initiële kosten van zonnepanelen zijn namelijk aanzienlijk. Je zult dus in een keer veel geld kwijt raken als je ervoor kiest om het systeem te financieren met je eigen geld. 

Leasen

Je kunt er ook voor kiezen om je zonnepanelen te leasen of deel te nemen aan een stroomafnameovereenkomst, waarmee je de elektriciteit kunt kopen die de panelen op je dak produceren. Het zonne-energiebedrijf dat je huurt, behoudt het eigendom van de panelen, maar je kunt de opgewekte energie dus wel gebruiken. Veel mensen kiezen er dan ook voor om zonnepanelen te leasen. Je hebt dan elke maand een vaste betaling waar je aan moet voldoen. Het werkt dus eigenlijk precies hetzelfde als het leasen van een auto. In ons land komen er alsmaar meer partijen bij waarbij het mogelijk is om de nuttige zonnepanelen te leasen.