Tips voor het kopen van een auto met een lening

Je auto is geen investering. Integendeel: auto’s depreciëren als een gek. Alleen al om deze reden is het niet slim om rente te betalen over een autolening. Wat in de meeste gevallen gebeurt, is dat de auto in waarde daalt en de waarde van de auto sneller daalt dan dat je de lening terugbetaalt. Je bent dan dus meer verschuldigd aan de lening dan je auto waard is. Bovendien moet je ook nog eens kiezen uit diverse autoverzekeringen, wat uiteindelijk ook geld gaat kosten. Het is daarom slim om gebruik te maken van de onderstaande tips bij het afsluiten van een lening voor het kopen van een nieuwe vierwieler.

Houd de termijn zo kort mogelijk

Kortere leentermijnen komen met lagere rentetarieven maar hogere maandelijkse betalingen. En dat is wat je wilt. Wanneer je een dealer binnenloopt en zegt dat je je nieuwe auto wilt financieren, zal elke slimme autoverkoper proberen met je te onderhandelen op basis van je maandelijkse betaling, niet de totale aankoopprijs van de auto. Door dit te doen, kan de verkoper je steeds lagere betalingen laten zien door de looptijd van je lening te verlengen, niet door de prijs van de auto te verlagen. Plots wordt een betaling van 470 euro een betaling van 350 euro. En toch betaal je niet minder voor de auto. In feite betaal je  veel meer rente. Hoe langer je erover doet om de lening terug te betalen, hoe meer rente je betaalt. Voorkom dit door te kiezen voor een korte leentermijn. 

Leg 20 procent neer

Naast een korte leentermijn kun je voorkomen dat je meer geld verschuldigd bent dan de auto waard is door geld opzij te zetten. Dit lijkt misschien een goed idee, maar veel dealers vereisen niet eens dat kopers een aanbetaling doen. Wegrijden in je nieuwe auto zonder een cent neer te leggen is verleidelijk, maar het is riskant. Als je merkt dat je plotseling je  nieuwe auto moet verkopen, kun je  dat misschien niet doen als je meer verschuldigd bent aan de lening dan de auto waard is. Een grotere aanbetaling zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Leg daarom dus 20 procent neer bij het afsluiten van de lening, wat er ook nog eens voor zorgt dat je minder geld hoeft te lenen. De afbetalingen worden hierdoor lager, net zoals de rente. Zo kun je dus geld besparen! 

Betaal voor extra’s met contant geld

Financier niet de diverse kosten die gepaard gaan met de aankoop van je voertuig, zoals omzetbelasting, registratiekosten, documentatiekosten en eventuele extra’s die je koopt, zoals uitgebreide garanties. Vaak zijn dealers meer dan blij om sommige of al deze vergoedingen in je financiering te verwerken. Helaas zorgt dit ervoor dat je je autolening op zijn kop zet, althans voor een tijdje, aangezien je het bedrag van je lening verhoogt, maar niet de waarde van de auto die de lening garandeert. Dit kun je dus voorkomen door deze extraatjes niet mee te nemen in je lening, maar ze simpelweg zelf te betalen.