Dien ik een lening af te sluiten voor airconditioning in huis?

Het hebben van een airconditioning apparaat of systeem in huis garandeert ieder van een comfortabel klimaat tijdens de warme zomerdagen in Nederland maar kan tevens ook warmte genereren wat dan weer handig is tijdens de winterdagen. In de slaapkamer geeft het je nachtrust en in de werk of woonkamer een koele atmosfeer. Daarnaast biedt het niet alleen koeling maar ook verfrissing in de vorm van schone luchttoevoer. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel leuk en aardig, maar hoe zit het dan met de aanschafprijs van een airco? Kan ik dit wel betalen? Dien ik hier een lening voor aan te vragen? Dit artikel geeft je daarom info over wat een airco biedt en wat deze gemiddeld gaat kosten. 

Weet wat je nodig hebt

Alvorens een leuk systeem uit te zoeken is het eerst zaak om te achterhalen wat er nou precies bij jouw situatie past. Meet daarom van tevoren goed de ruimte op, hoe groot deze is en stem het type airco hierop af. Andere zaken zoals de isolatiegraad van de woning, de hoeveelheid zonlicht die de ruimte ontvangt hebben tevens invloed op hoe intensief er gekoeld dient te worden.

De koelcapaciteit van een airco geeft aan hoeveel oppervlakte de airco effectief kan koelen en wordt uitgedrukt in BTU. Een mobiele airco 12000 btu kan bijvoorbeeld grote ruimtes tot 450 m3 koelen. Ook het energielabel en verbruik van de airco kan info bieden over wat voor kosten het gaat maken indien de airco operatief is.

De kosten van een airco

Het is zoals eerder besproken belangrijk om een airco te kopen die bij de ruimte past. Maar het dient natuurlijk ook binnen jouw budget te passen. De prijs van een airco is eigenlijk afhankelijk van het merk, of je deze zelf installeert of een erkend installateur inhuurt, of je voor een vaste airco of mobiele airco gaat en tevens de extra opties die de airco dient te hebben. We hebben een prijsoverzicht per type ruimte inzichtelijk gemaakt om een indicatie te geven van de aanschafkosten van een airconditioning in huis. 

Kleine ruimte

Voor een kleine ruimte bijvoorbeeld een slaapkamer op het noorden kan een airco tot 2.5 kW vermogen de boel prima op temperatuur houden. De prijzen van een vast airco systeem van dit formaat ligt zo rond de 1300 euro incl. installatiekosten. Ga je voor een mobiele airco aanbieding waarbij de airco dezelfde prestaties kan leveren, dan ben je voor nog geen 500 euro voorzien van koeling. 

Mid-size kamer

Een grotere vaste airco unit tot 3.5 kW vermogen gaat je al gauw 1700 euro kosten incl. installatie. De mobiele airco van een dergelijk kaliber vraagt een investering van maximaal 700 euro of zelfs goedkoper zoals bij mobiele-airco.nl

Grote ruimte

Beschik jij over een grote ruimte waar het al snel warm wordt door bijvoorbeeld de vele ramen, slechte isolatie, een plat dak of doordat de zon er de hele dag op schijnt? Een vaste airco van 5 kW biedt hiervoor een prijskaartje die begint bij 2000 euro. De mobiele airco met een soortgelijke capaciteit die wellicht wat meer geluid maakt, kost hierbij meer dan de helft van dit bedrag minder.