fiets op afbetaling

(Elektrische) fiets op afbetaling zonder BKR

Nederland staat natuurlijk bekend om de populariteit rondom fiets. Kortom, in Nederland mag een fiets natuurlijk niet ontbreken. Fietsen heeft de afgelopen jaren steeds meer gewonnen aan populariteit. Niet alleen is fietsen ontzettend goed voor onze gezondheid, maar draagt het ook bij aan een schoner milieu. Of het nu gaat om een ‘normale’ fiets, elektrische fiets of racefiets de kosten voor een fiets kunnen aardig in de papieren lopen. We kunnen ons  daarom heel goed voorstellen, dat niet iedereen in staat is het volledige bedrag van een (elektrische) fiets in één keer op te hoesten. Wist jij dat er verschillende mogelijkheden zijn om deze uitdaging te kunnen oplossen? Een fiets op afbetaling. Ja, je leest het goed! Hoe handig is dat, je koopt een fiets en betaald hem in termijnen? Zo kun jij direct genieten van de lusten en verspreid je de lasten. Wil jij een fiets op afbetaling, lees dan hier waar je op moet letten en hoe jij binnenkort ook kunt fietsen op een fiets op afbetaling!

Je fiets gespreid betalen

Je kunt bij verschillende aanbieders relatief eenvoudig kiezen voor een fiets op afbetaling. Heb jij niet de financiële middelen om een nieuwe fiets te kopen, dan kan een fiets op afbetaling hierin uitkomst bieden. Of je nu kiest voor een elektrische fiets of normale fiets op afbetaling, dat maakt helemaal niets uit. Wist jij dat je relatief eenvoudig voor al €7,50 per maand een nieuwe fiets kunt aanschaffen? Dit wordt ook wel ‘het fiets privé plan’ genoemd. Met dit plan fiets jij een nieuwe A-merk fiets voor een vast bedrag per maand. Zo kan iedereen relatief eenvoudig toch een nieuwe fiets betalen. Wanneer je hiervoor kiest, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De voordelen zijn:

  • De fiets is direct jouw eigendom
  • Je bepaald zelf de looptijd en het maandbedrag
  • Een nieuwe fiets vanaf €7,50 per maandag
  • A-merk fietsen
  • Eerder aflossen, geen probleem!
  • Vaak ook online te regelen

(Elektrische) fiets op afbetaling en het BKR

Naast dat een fiets op afbetaling veelal voordelen biedt, zijn er ook enkele andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je namelijk kiest voor een (elektrische) fiets op afbetaling, dan ga je in principe een lening aan. Leningen worden in Nederland geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Hoe gaat dit exact in zijn werk? Je hebt een (elektrische) fiets gezien, waarvan jij denk; deze wil ik! Top, nu kan het echte werk beginnen. Je bepaald zelf hoeveel je per maand wilt betalen en hoe lang je hierover zou willen doen. Uiteraard is de hoogte van je afbetaling van invloed op de looptijd van je lening.

fiets op afbetaling

Hoe werkt een BKR registratie?

Wanneer je kiest voor een fiets op afbetaling, dan betekend dit dat je een lening aan gaat. De verkopende partij zal in dit geval een BKR toetsing uitvoeren. Hier wordt gekeken op jij een BKR registratie op je naam hebt staan. Dit hoeft niet perse negatief te zijn, want wanneer jij in het verleden al eens een lening hebt gehad die keurig is betaald, dan zal een geldverstrekker eerder geneigd zijn je geld te lenen voor een fiets op afbetaling.

De BKR toetsing wordt gedaan om de consument te beschermen. Op deze manier wordt er gekeken aan de hand van je inkomen en eventuele leningen of jij aan je maandelijkse betalingsverplichting kunt voldoen. Op deze manier willen ze voorkomen dat jij jezelf nog meer in de schulden werkt wanneer je financiële situatie dit eigenlijk niet toe laat.

Hoeveel wordt er bij het BKR geregistreerd?

Wanneer jij kiest voor een fiets gespreid betalen, dan is er sprake van een lening. Deze lening zal (deels) worden geregistreerd bij het BKR. Nu vraag jij je vast af; waarom deels? Dat zullen we je uitleggen. Wanneer jij een fiets op afbetaling kiest, dan wordt er namelijk gerekend met een bepaalde formule. Stel je afbetaling spreid je over 3 jaar (36 maanden). Voor deze fiets betaal je per maand een bedrag van € 25,- Dan wordt er door het BKR voor deze fiets op afbetaling een bedrag geregistreerd van € 25 x 36 x 65% = € € 585,- Dit is het bedrag dat door het BKR wordt gezien als het bedrag dat jij bent aangegaan voor de lening voor je fiets.

Elektrische fiets op afbetaling zonder BKR toetsing

Wil jij een nieuwe fiets, maar heb je niet de financiële middelen? Ga dan voor een fiets op afbetaling. Wil jij toch graag een lening aangaan voor je fiets, maar geen BKR registratie? Dat kan! Namelijk niet iedere maatschappij voert daadwerkelijk een BKR check uit. Daarom kun je bij dit soort partijen relatief eenvoudig een fiets op afbetaling krijgen zonder BKR. Wanneer je kiest voor een fiets op afbetaling zonder BKR, dan betekend dit dat je geen registratie ontvangt. Deze registratie kan van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Kiezen voor een fiets op afbetaling kan dus wel degelijk, maar is het verstandig?

Kies jij toch voor de gespreide betaling van je fiets zonder BKR, dan is het belangrijk dat jij goed inzicht hebt in je eigen financiële situatie. Kun jij voldoen aan de financiële verplichting die je aangaat met de maatschappij? Wanneer je kiest voor een fiets gespreid te betalen bij een aanbieder die wel een BKR check uitvoert, dan hoef jij je hier zelf geen zorgen over te maken. Dat wordt er exact voor je gekeken of je inkomsten en uitgaven toereikend zijn voor het aangaan van deze betalingsverplichting.

elektrische fiets op afbetaling

Invloed op je hypotheek

Je kiest voor een fiets op afbetaling. Wat is dan de invloed van de hoogte op je hypotheek? Wanneer je kiest voor een fiets op afbetaling zonder BKR, dan zal dit niet van invloed zijn. Kies jij ervoor om te gaan voor een fiets op afbetaling die wel wordt geregistreerd bij het BKR, dan zal dit invloed hebben op je maximaal op te nemen hypotheek bedrag. Het bedrag zal hiermee dus lager uitvallen. De afbetaling van je fiets wordt door de hypotheekverstrekker immers gezien als betalingsverplichting, die jij niet op je hypotheek kunt aflossen. Het bedrag dat jij maandelijks afbetaald voor je fiets is niet van dusdanige hoogte dat de invloed enorm zal zijn. Om je een idee te geven, wanneer je een telefoonabonnement hebt met een toestel waarvoor je een maandelijkse betaalverplichting hebt van 50,- is de impact op je hypotheek circa 5.000 – 7.000 euro*.

*Deze bedragen zijn een schatting, voor een exacte berekening is het verstandig contact op te nemen met je financieel adviseur of een hypotheekadviseur.

Fiets leasen of op afbetaling?

Naast dat je kunt kiezen voor een fiets op afbetaling, kun je natuurlijk net als een auto leasen, ook kiezen voor het leasen van een fiets. Het voordeel dat je hebt bij een e-bike leasen, is dat ook het onderhoud en reparatie bij de prijs in zit. Een elektrische fiets leasen, heeft dus ten opzichte van een fiets op afbetaling verschillende voordelen. Ga jij voor een fiets op afbetaling of kies je voor een lease fiets? Zorg in beide gevallen dat jij je vooraf goed laat informeren over de volledige gang van zaken en bepaal voor jezelf of jij bij de keuze van de aanschaf van je fiets zonder BKR kunt voldoen aan de financiële verplichting die je aangaat.