zakelijk lening

Redenen om een (zakelijke) lening aan te gaan

Stel, je wil bijvoorbeeld je huis verbouwen of een nieuwe auto kopen. Dit zijn grote uitgaven waar je misschien niet het geld voor hebt. Dan kun je overwegen om een lening af te sluiten. Dat kan een zakelijke lening zijn of een perspectieflening. In deze blog gaan we in op deze vormen van leningen en waar je precies op moet letten bij lenen.

Een zakelijke lening

Een zakelijke lening is een lening waarbij je het geleende bedrag in één keer op je rekening gestort krijgt. Je kan hiermee eenmalige, grote uitgaves betalen. Het bedrag moet je vervolgens in maandelijkse termijnen terugbetalen. Het geld wat je hebt afgelost van je lening kun je niet opnieuw gebruiken. Je betaald vaste rente.
Deze vorm van lenen is bedoeld voor bedrijven, maar ook als particulier kan je hiervan gebruikt maken via een boekhoudkundige truc. Leen als particulier het geld en geeft dit weer terug aan je bedrijf. Je moet die lening dan wel echt voor je bedrijf gebruiken.

Een perspectieflening

De perspectieflening biedt uitzicht in financieel lastige situaties. Dit is een persoonlijke lening, gebaseerd op maatwerk. De looptijd van deze lening wordt vastgesteld samen met de bank, maar duurt maximaal 120 maanden. Je kan dit afsluiten als:

  • Je inkomen niet of niet volledig wordt meegeteld door de bank.
  • Als je betalingsachterstanden hebt en een BKR registratie hebt.

Let op

  • Kijk goed naar de rente en looptijd. Persoonlijke leningen hebben een vaste rente en een vaste looptijd, maar bij een doorlopend krediet is dit alles variabel.
  • Hou ook je leeftijd in de gaten. Een lening moet afgelost zijn ergens tussen de 65 en 75 jaar, omdat daarna de kans snel kleiner wordt dat je kunt afbetalen.
  • Check je leendoel. Bij een eenmalig bedrag kun je beter een persoonlijke lening nemen. Anders is misschien een doorlopend krediet beter.
  • Hou ook je eigen financiën in de gaten. Heb je het geld wel om de lening af te lossen?
  • Meestal kun je je lening vervroegd boetevrij aflossen. Voor een doorlopend krediet worden hier geen extra kosten voor gerekend. Bij meeste persoonlijke leningen zou dat wel kunnen, als gebeurt dat niet vaak.