particulier e bike leasen

E-Bike leasen als particulier? Voor- en nadelen

De E-bike, een vervoersmiddel dat jaarlijks steeds meer wint aan populariteit in ons land. Niet voor niets wordt de aanschaf van een e bike door de werkgever steeds vaker gestimuleerd door middel van een bijdrage. Deze bijdrage is in de vorm van het welbekende Leaseplan. Toch heeft niet iedereen de mogelijkheid om op deze manier een bijdrage te krijgen voor de aanschaf van een e bike. De aanschaf van een e bike is mede door de prijs voor velen gezien hun financiële situatie niet mogelijk.

Toch zijn er verschillende mogelijkheden voor het aanschaffen van een e bike. Zo kun je ook als particulier een e bike leasen. Door een e bike leasen particulier aantrekkelijk te maken, zullen meerdere mensen kiezen voor de aanschaf hiervan. Om je een eindje op weg te helpen, leggen we je in dit artikel uit wat het leasen van een e bike inhoud en hoe je als particulier eenvoudig een e bike kunt leasen.

Wat is leasen?

Bij leasen denken we vaak aan dure auto’s voor zakenmensen, toch kun je in principe alles leasen. Het begrip leasen is namelijk niets meer dan een vorm van financiering die je gebruikt voor bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen of elektronische apparaten voor thuis of buiten. Hierbij kun je denken aan:

Zoals je ziet kun je allerlei verschillende items leasen. De leasemaatschappij financiert het desbetreffende middel en jij betaal hier vervolgens een maandelijks bedrag voor.

Waarom een e bike leasen?

De aanschaf van een e bike kan behoorlijk in de papieren lopen. Door te kiezen voor het particulier leasen van een e bike blijft het voor iedereen betaalbaar. Op deze manier kunnen ook mensen met een kleinere beurs een bijdragen leveren aan het milieu en hun eigen gezondheid. Hoe meer mensen er fietsen, hoe beter voor het milieu. Niet alleen is fietsen een stuk voordeliger dan een auto, maar ook nog een goed voor het milieu. Kortom, het leasen van een e bike voor particulieren is een perfecte mogelijkheid.

Zakelijk of particulier leasen

Net als we dat we bij het leasen van een auto twee varianten kennen, geldt dat ook voor het leasen van een e bike. Bij het particulier leasen van een e bike betaal je als particulier zelf een maandelijks vast bedrag voor je fiets aan de leasemaatschappij. Wanneer je een fiets zakelijk (via je werkgever) gaat leasen, dan zal je werkgever deze maandelijkse betalingsverplichting voor je voldoen. De regels voor het lease van een e bike zijn vanaf 1 januari 2020 veranderd. Dit geldt echter enkel voor het zakelijk leasen van een e bike. Op deze manier wil de Nederlandse overheid de mensen stimuleren vaker en ook meer op de fiets, e bike of speed pedelec naar het werk te laten gaan.

leasen van een e bike particulier

Naast het zakelijk leasen van een e bike zijn er nog tal van mogelijkheden voor het leasen van een fiets. De verschillende mogelijkheden hebben we hieronder voor je verder uitgelicht:

Particulier e bike leasen

Je wilt graag een fiets, maar je werkgever faciliteert niet de mogelijkheid tot het lease hiervan. Dan kun je op twee verschillende manier toch zelf als particulier een e bike leasen.

Operational lease als particulier voor je e bike

Wanneer je kiest voor deze vorm van leasen als particulier voor je e bike, dan betekend dit dat je niet zelf eigenaar bent of wordt van je e bike. Je betaald voor deze vorm een vast bedrag voor het gebruik van je e bike. Binnen deze vorm van lease als particulier kennen we nog een tweetal variaties: full operational lease of netto operational lease.

Full operational lease

Wanneer je kiest voor een full operational lease, dan betekent dit dat alle ‘extra’ service hier ook bij in zit. Bij deze service kun je denken aan de verzekeringen bij vervanging of versleten onderdelen, maar ook pechhulp.

Netto operational lease

Wanneer je als particulier een e bike gaat leasen en je kiest voor netto operational lease, dan zit onderhoud hier wel bij inbegrepen. Het vervangen van kapotte of versleten onderdelen daarentegen niet. Aan het einde van deze periode is er een mogelijkheid deze fiets tegen een gereduceerd tarief over te nemen. Wellicht een interessante optie als particulier na het lease van je e bike.

leasen als particulier

Financial lease e bike particulier

Wanneer jij als particulier een e bike wilt leasen, dan kan dat ook door middel van een financial lease. Bij het particulier leasen van een e bike via financial lease koop je de fiets. Uiteraard betaal je niet het complete bedrag in één keer, maar in termijnen. Op deze manier ben jij volledig zelf eigenaar van je e bike. Je fiets betaling in termijnen kan dus ook een optie zijn. Wel is het zo dat je bij deze manier van leasen zelf verantwoordelijk bent voor o.a. verzekeren van je fiets en het onderhoud hiervan.

Voor- en nadelen particulier e bike leasen

Het particulier leasen van een e bike heeft verschillende voordelen, maar ook nadelen. Om je een inzicht te geven en een eindje op weg te helpen, hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen particulier e bike leasen

Het particulier leasen van een fiets of e bike heeft meer voordelen dan nadelen. Toch is het belangrijk je goed te verdiepen in de voorwaarden die een leasemaatschappij stelt aan het leasen van een e bike of fiets. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je voor verassingen komt te staan. De voordelen zijn:

  • Je betaalt per maand een vast bedrag, dit is inclusief alle kosten zoals schade, diefstal, reparaties en onderhoud. Op deze manier komt jij bij het particulier leasen van je fiets nooit voor een verassing te staan. Het grote voordeel is, dat ook je accu binnen deze kosten valt. De accu van je elektrische fiets is een kostbaar onderdeel, wel zo fijn dat dit bij het particulier leasen bij de prijs zit inbegrepen.
  • Je hoeft niet ineens een grote uitgave te doen en kunt door het leasen van een e bike toch op de nieuwste fiets fietsen.
  • Is je leaseperiode afgelopen, dan kun jij je e bike of fiets gewoon weer inleveren. Wil jij wederom gebruik maken van een particuliere lease fiets, dan sluit je eenvoudig en snel een nieuw contract af en fiets je de komende tijd weer op een nieuwe (elektrische) fiets.
fiets leasen

Nadelen particulier e bike leasen

In de basis kent het leasen van een e bike voor particulieren meer voordelen dan nadelen. Toch zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden en wat als nadeel kan worden gezien.

  • Het leasen van een e bike is in principe een lening. Bij het leasen van een e bike of fiets als particulier wordt daarom in de meeste gevallen een toets gedaan bij het BKR. Naast de toets wordt je leasecontract ook geregistreerd bij het BKR. Uiteraard is dit niet direct een nadeel, want op deze manier wordt je beschermt tegen het aangaan van een betalingsverplichting die je misschien in de toekomst niet volledig kunt voldoen.
  • Het eigen risico bij het particulier leasen van een e bike. Heb jij schade of diefstal, dan zijn de eerste euro’s in veel gevallen voor jezelf. Daarom is het belangrijk goed te kijken naar de door de leasemaatschappij gestelde voorwaarden. Het kan soms beter zijn maandelijks een paar euro meer te betalen, dan ineens bij schade een flink eigen risico te moeten ophoesten.
  • Na de looptijd van je contract is de fiets niet je eigendom. Ook de restwaarde die je fiets of e bike op dat moment nog vertegenwoordigd niet. Toch kun je in de meeste gevallen aan het einde van de looptijd de fiets tegen een gereduceerd bedrag overnemen.

Particulier leasen en het BKR

Leasen is in de basis het aangaan van een lening. Bij het aangaan van een lening hoort een betalingsverplichting. Dat betekend dat de leasemaatschappij een zekere verplichting heeft dit te melden bij het BKR. Een BKR registratie hoeft niet per definitie iets slechts te betekenen, wanneer jij een registratie hebt en deze lening wordt keurig betaald, dan zal een toekomstige geld- of kredietverstrekker eerder geneigd zijn je een lening te geven.

Particulier fiets leasen zonder BKR

Schrikt de BKR registratie bij het leasen van een e bike je af, dan zijn er ook partijen die een fiets leasen zonder BKR. Wel moet je goed kijken naar de algemene voorwaarden, het kan namelijk voorkomen dat ze bepaalde kosten zoals het eigen risico een stuk hoger hebben liggen dan een maatschappij die vooraf wel een BKR toets doet.

Invloed fiets leasen op mijn hypotheek

Wanneer jij een huis wilt gaan kopen, dan zal je in de meeste gevallen een hypotheek nodig hebben. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt door een bank een BKR toetsing uitgevoerd. Hierin wordt gekeken of je reeds lopende leningen hebt en welke verplichtingen hiermee gemoeid gaan. Dit in combinatie met je inkomen bepaald de maximale hoogte van je hypotheek.

Het particulier leasen van een fiets wordt zoals je inmiddels weet ook geregistreerd bij het BKR. Deze betalingsverplichting zal dus van invloed zijn op je maximaal te lenen bedrag. Hoeveel dit is, dat is volledig afhankelijk van de hoogte van het leasebedrag.

leasen effect hypotheek

Hoeveel wordt er bij het BKR geregistreerd?

Wanneer jij als particulier een e bike gaat leasen, dan is de hoogte van het leasecontract bepalend voor de registratie van het bedrag. Bij het particulier leasen van een fiets wordt een formule gehanteerd om het te registreren bedrag te bepalen. Deze formule is Maandelijkse leaseprijs x looptijd in maanden x 65%. Wanneer jij als particulier je lease fiets binnen hebt, dan wordt het bedrag binnen 30 dagen geregistreerd. Om je een idee te geven, maken we een proefberekening.

Stel je gaat een fiets leasen die je per maand 61,50 kost. Dan wordt er bij het BKR voor het leasen van een fiets het volgende geregistreerd: 61,50 x 36 x 65% = 1439,10. Dit bedrag wordt bij het BKR geregistreerd als lening die jij voor je e bike bent aangegaan. Dit is te vergelijken met een lening van bijvoorbeeld 1000 euro die jij bij de bank aangaat.

Conclusie

Wanneer jij als particulier een e bike wilt aanschaffen, dan kan het verstandig zijn er eentje te leasen. De voordelen die het leasen van een e bike met zich meebrengen zijn enorm. Zo hoef je niet ineens een enorm bedrag op te hoesten en zij onderhoud en reparaties ook gedekt. Wel is het belangrijk rekening te houden met het feit dat je een BKR registratie krijgt als particulier bij het aangaan van een leasecontract voor je e bike. Wil jij liever geen e bike leasen, dan kun je ook kijken naar de mogelijkheid om een fiets in termijn te betalen. Dit kan bij een fietswinkel, maar ook kun je geld lenen bij vrienden of familie. Wanneer je kiest voor het laatste, dan is het belangrijk hier goede afspraken over te maken om misverstanden te voorkomen.