fiets op afbetaling

(Elektrische) Fiets leasen zonder BKR toetsing

Fietsen; Wij Nederlanders zijn er gek op! Waar je ook kijkt, overal zien we fietsen. Velen van ons zullen er ongetwijfeld wel één of meerdere in de garage hebben staan. Dat we met elkaar iets moeten doen aan het millieu, dat is ons inmiddels wel duidelijk. Dat we wat vaker moeten bewegen, ook dat is bij velen van ons bekend. De fiets is voor beide natuurlijk de perfecte oplossing! Heerlijk toch, op de fiets naar de winkel of je werk. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar het kan je ook nog eens een hoop geld besparen. Heb jij niet de financiele middelen, dan zijn er ook tal van mogelijkheiden voor het leasen van een elektrische fiets zonder BKR toetsing.

Wanneer jij ervoor kiest om iedere dag met de fiets naar je werk te gaan en je auto te laten staan, kan dit zomaar enkele tientallen tot honderden euro’s schelen. Toch kunnen we ons heel goed voorstellen, dat je wanneer de afstand een kilometer of 10-15 is, je wellicht geen zin hebt deze met de ‘normale’ fiets te overbruggen. De uitkomst van de afgelopen jaren, dat is natuurlijk de elektrische fiets! De fiets is ook tevens de bestseller van afgelopen jaar. Wist jij dat er maar liefst 1,1 miljoen nieuwe fietsen werden verkocht? Dit is ruim 9% meer dan het jaar ervoor. De helft van deze fietsen ruim 550.000 stuks, die waren elektrisch.

Toch kunnen we ons voorstellen dat de aanschaf van een fiets aardig in de papieren kan lopen. Vooral wanneer je kiest voor een elektrische fiets. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om toch een fiets te kunnen gebruiken, zoder hiervoor ineens het volledig aanschafbedrag voor op tafel te hoeven leggen. Net als bij een auto, kun je namelijk ook een (elektrische) fiets leasen. Waar dit bij een auto leasen wordt geregistreerd bij het BKR, zijn er voor de (elektrische) fiets meerdere mogelijkheden. Wil jij een elektrische fiets leasen zonder BKR toetsing, dan zijn er verschillende opties. Welke mogelijkheden er allemaal zijn vertellen we je in dit blog.

Fiets leasen, hoe zit het met een BKR-registratie?

Je hebt de keuze gemaakt, je wilt graag je steentje bijdragen aan een schoner milieu, je wilt wat meer bewegen of een andere belangrijke reden die ervoor heeft gezorgd dat jij graag een elektrische fiets wilt leasen. Wat belangrijk is, bij het uitzoeken van een fiets, is dat je precies weet wat jij zoekt. Het kan daarom verstandig zijn goed op internet te kijken of naar een fietsenwinkel te gaan om je zo goed te laten informeren. Afhankelijk van het gebruik van de fiets, kan het soms verstandiger zijn een bepaalde keuze te maken.

Nu je exact weet welke fiets je wilt en wat de maandelijkse kosten voor het leasen van je fiets worden, kunnen de papieren in orde worden gemaakt. Uiteraard willen ze wat persoonlijke gegevens, maar ook een registratie bij het BKR voor het leasen van je fiets kan aan de orde zijn. Dit kan in sommige gevallen best wel afschrikken.

Loop jij bijvoorbeeld met het idee om op korte termijn een huis gaan kopen, dan heb je hier hoogstwaarschijnlijk een hypotheek voor nodig. Zoals we allemaal weten, wordt er bij de aanvraag voor een hypotheek een BKR check uitgevoerd. Hierin wordt gekeken of je kredietwaardig genoeg bent voor het aangaan van een betalingsverplichting. In dit geval het leasen van een elektrische fiets. Toch hoeft een BKR registratie bij het leasen van een fiets helemaal geen probleem te zijn. Hoe dit precies kan, dat leggen we je hieronder verder uit. Ook leggen we je uit hoe het kan dat de ene fietszaak wel een BKR toetsing doet bij het leasen van een elektrische fiets en je bij de ander een elektrische fiets zonder BKR toetsing kunt leasen.

lease fiets zonder bkr

Fiets leasen, waarom een BKR-registratie?

Bij een BKR-registratie denken we vaak direct aan allerlei negatieve verhalen die we op verjaardagen en feestjes horen. Met een BKR-registratie kun je geen hypotheek krijgen en tal van dat soort verhalen worden geroepen. We snappen heel goed dat je zoiets hebt; waarom een BKR registratie bij het leasen van een fiets? Een fiets is immers toch niet zo duur dat dit noodzakelijk zou hoeven zijn? De reden waarom je bij veel partijen geen fiets kunt leasen zonder BKR komt voor uit een stukje bescherming voor de consument.

Bij het leasen van een (elektrische) fiets ga je namelijk een betalingsverplichting aan voor 2,3 of soms 5 jaar. Je wilt immers niet, dat wanneer er in gedurende deze leaseperiode iets met je eigen (financiële) situatie gebeurt je leasefiets zorgt voor (extra) financiele problemen. Het belang van de BKR-registratie is om te toetsen of jij de betalingsverplichting die je aangaat met het leasen van een fiets gedurende de leaseperiode kunt voldoen.

Ook heeft een registratie van een leasefiets bij het BKR een voordeel, dat wanneer jij je keurig aan je verplichting voldoet, toekomstige kredietverstrekkers zien dat jij netjes aan je financiële verplichtingen houdt. Dat kan ervoor zorgen dat toekomstige kredietverstrekkers sneller geneigd zijn je een krediet of lening te verstrekken. Een elektrische fiets leasen zonder BKR toetsing hoeft dus per definitie niet altijd verstandig te zijn.

Hoe werkt een BKR-registratie

Een BKR-registratie voor het leasen van je fiets, hoe gaat dit nu exact in zijn werk? Je hebt inmiddels bij de desbetreffende leasemaatschappij voor je fiets aangegeven wat je exact wilt. Daarnaast heb je ook aangegeven welke maandelijkse betalingsverplichting je hieraan zou kunnen en willen verbinden. Vervolgens wordt er door de leasemaatschappij de welbekende BKR toetsing uitgevoerd.

Door deze BKR toets wordt er gekeken of jij aan de betalingsverplichting kunt voldoen. Om het eenvoudig te houden, mocht de leasemaatschappij aan de hand van de gegevens van de BKR toets denken dat je financiële situatie door het leasen van een fiets niet in het gedrang komt, dan zullen de goedkeuring geven.

Ook kan het voorkomen, dat je financiële situatie niet toereikend is en de leasemaatschappij besluit je geen leasecontract aan te bieden. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf goed inzichtelijk hebt of jij een bepaalde verplichting daadwerkelijk kunt aangaan.

BKR bij fiets lease

Hoeveel wordt er door het BKR geregistreerd.

Wanneer jij een fiets gaat leasen, dan wordt dit geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Je gaat immers een lening aan, hoe hoog deze lening is, dat wordt bepaald aan de hand van een speciale formule. Welke dat is, dat leggen we je door middel van een rekenvoorbeeld uit.

De formule die wordt gehanteerd voor het registreren van je lease fiets is als volgt; Maandelijkse leaseprijs x looptijd in maanden x 65%. Dit bedrag wordt, wanneer je fiets is afgeleverd binnen 30 dagen bij het BKR doorgegeven door de leasemaatschappij waarbij jij de verplichting bent aangegaan voor het leasen van je elektrische of normale fiets.

Om je een idee te geven, stel je leaset een fiets voor een periode van 3 jaar (36 maanden). Deze fiets kost je per maand 61,50 aan lease. Dan wordt er door het BKR voor het leasen van deze fiets het volgende geregistreerd; 61,50 x 36 x 65% = 1439,10. Dit bedrag wordt gezien als de lening die jij bent aangegaan voor je fiets. Dit kun je vergelijken met wanneer jij 1000 euro leent bij een bank. Alleen wordt er in deze situatie bij het leasen van een fiets een andere formule toegepast.

Elektrische fiets leasen zonder BKR toetsing

Wil jij een fiets leasen, maar wil je graag een fiets leasen zonder BKR toetsing? Dat kan! Niet alle leasemaatschappijen voeren namelijk een BKR check uit. Bij deze partijen kun jij dus eenvoudig een elektrische fiets leasen zonder BKR toetsing. Wanneer je gaat voor een fiets leasen zonder BKR toetsing, dan betekend dit dat jij ook geen registratie ontvangt. Deze registratie kan er later voor kan zorgen dat deze van invloed is op bijvoorbeeld je hypotheek. Een fiets leasen zonder BKR toetsing kan dus wel degelijk, maar is het verstandig?

We kunnen ons heel goed voorstellen dat jij je nu afvraagt of het verstandig is om een fiets te leasen zonder BKR toetsing. Toch is er in deze situatie niet per se één antwoord die goed of fout is. Het is namelijk volledig afhankelijk van de persoonlijke situatie. Ga je voor het leasen van een fiets zonder BKR of het leasen van een elektrische fiets met BKR.

Wat belangrijk is, wanneer jij kiest voor een fiets leasen zonder BKR toetsing. Dat je voor jezelf helder en inzichtelijk hebt of jij kunt voldoen aan de financiële verplichtingen. Wanneer je kiest voor een leasemaatschappij die wel een BKR toetsing doet, dan bekijken zij dit voor je. Kies je ervoor om een fiets te leasen zonder BKR, dan moet je dit zelf doen. Wel blijft de betalingsverplichting in beide gevallen uiteraard hetzelfde.

BKR en hypotheek

Wanneer je een fiets gaat leasen zonder BKR, dan zal dit niet van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Kies jij ervoor om een leasecontract af te sluiten met BKR, dan is het uiteraard niet zo dat je helemaal geen hypotheek meer kunt krijgen. Wel zal het maximaal te lenen bedrag hierdoor iets lager uitvallen. Je hebt immers een betalingsverplichting die je moet voldoen voor je fiets. Het bedrag voor het leasen van een (elektrische) fiets is niet dusdanig hoog dat de invloed enorm is. Om je een idee te geven, wanneer je een telefoonabonnement hebt met een toestel waarvoor je een maandelijkse betaalverplichting hebt van 50,- is de impact op je hypotheek circa 5.000 – 7.000 euro*.

*Deze bedragen zijn een schatting, voor een exacte berekening is het verstandig contact op te nemen met je financieel adviseur of een hypotheekadviseur.

lease fiets bkr hypotheek

Particulier geld lenen voor een fiets

Het kan heel goed zijn dat jij liever geen verplichting aangaat voor het leasen van je fiets. En dat het leasen van een fiets zonder of met BKR voor jou geen verschil maakt. Dan is er ook nog een optie om eventueel geld te lenen van een particulier. Zo kun je vragen of je geld kunt lenen van een goed vriend, familie of kennis. Op deze manier kun jij een fiets op afbetaling bij vrienden of familie gebruiken. Zorg er wel voor dat je hier vooraf duidelijke afspraken over maak, zodat later één van beide niet voor een verassing komt te staan.

Conclusie

Een fiets leasen en het BKR, afhankelijk van jouw situatie kun je ervoor kiezen om een fiets te leasen zonder BKR toetsing of dat je liever gaat voor een fiets lease met BKR toetsing. In beide gevallen is het belangrijk zeker te weten dat jij aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Wanneer jij kiest voor een lease fiets zonder BKR, dan moet je zelf die afweging maken. Wanneer jij kiest voor een leasecontract die door de leasemaatschappij wordt getoetst bij het BKR, dan wordt je hierin keurig geholpen.

Het is dus volledig afhankelijk van je eigen situatie welke keuze voor jou het beste is. Houd er alleen wel rekening mee, dat wanneer jij ervoor kiest een fiets te leasen zonder BKR toetsing er maar weinig opties over blijven. Veel gerenommeerde bedrijven zullen namelijk ook vanuit maatschappelijk perspectief er voor kiezen een BKR toetsing te doen. Dit om ervoor te zorgen bij te dragen aan een de sociale verplichting om te kijken of ze hun klanten financieel niet (verder) in de problemen brengen door een (extra) betalingsverplichting aan te gaan.