Vier tips voor het financieren van je bedrijf

Financiering wordt vaak genoemd als het meest uitdagende onderdeel van het starten of laten groeien van een bedrijf. Hoewel er veel mogelijkheden zijn voor leningen, investeringen en financiering voor ondernemers, kan pitchen om die financiering te krijgen, op het juiste moment met de juiste middelen vaak als een monumentale taak aanvoelen. Desondanks zal geld lenen voor het financieren van je onderneming je vast lukken. Het is alsnog wel belangrijk om rekening te houden met de onderstaande tips op dit gebied. 

Betaal de leningen niet te snel terug 

Ja, leningen zijn schulden. Maar er zijn goede schulden en slechte schulden. En als je een lening te snel terugbetaalt, kan dit je bedrijf schaden, waardoor je geen geld meer hebt om je onderneming te laten groeien. Kijk naar je afschriften en vergelijk hoeveel je aan rente zou besparen als je het eerder zou terugbetalen, met je verwachte rendement op de investering van de lening – en houd rekening met eventuele andere manieren waarop je dat verwachte inkomen zou kunnen investeren. Bepaal zo of het een goed idee is om de leningen nu terug te betalen of dat het toch beter is om nog even te wachten. 

Leen op het juiste moment

Ondernemen draait om planning en voorbereiding. Of je nu startfinanciering nodig hebt of wilt uitbreiden, neem de tijd om je bedrijf te leren kennen. Plan vervolgens op basis hiervan de specifieke tijd waarop je het geld nodig hebt en waar het naartoe gaat als je de lening hebt gekregen. Als je te vroeg leent, kom je  misschien in de verleiding om het geld uit te geven aan dingen die je nu nodig hebt in plaats van waaraan je het van plan was uit te geven. Als je te laat leent, kun je juist je bedrijf onnodig financieel belasten.

Focus niet op een financiële instelling

Ja, je mag je persoonlijke bankzaken bij één bedrijf hebben, maar dat betekent niet dat je al je zaken via die instelling moet doen. Banken zijn net als alle andere retailers. Ze hebben elk hun eigen aanbod van vergelijkbare producten, op verschillende manieren beschreven. Ze strijden allemaal voor je bedrijf. Dus kijk rond en vind de beste deal. Het diversifiëren van je bankrelaties komt ook je bedrijf ten goede als je ondernemer een hobbel op de weg krijgt. Je wilt tenslotte niet dat één geldschieter alle sleutels van het koninkrijk in handen heeft als er iets misgaat.

Leen wat je nodig hebt

Het volgende belangrijkste dat je moet weten bij het zoeken naar een lening voor het financieren van je bedrijf, is hoeveel geld je nodig hebt. Je moet hierbij niet gokken, maar echt zeker weten wat het bedrag is dat je moet lenen. Je moet een volledig overzicht geven van je verwachte kosten en inkomsten, bij voorkeur met positieve en negatieve projecties. Te veel geld kan je met schulden achterlaten die je moet terugbetalen, maar als je je kosten laag houdt, kun je in geldnood terechtkomen als er onverwachte uitgaven komen aangezien je geen financiële buffer hebt.