zonnepanelen leasen

Zonnepanelen leasen zonder BKR toetsing, de voor- en nadelen

Zonnepanelen, de manier om zelf energie op te wekken en je stroomrekening tot het nulpunt te laten dalen. Daarnaast zijn zonnepanelen niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Toch kan de aanschaf van zonnepanelen nogal in de papieren lopen en kan de aanschaf hiervan oplopen tot wel enkele duizenden euro’s. Wil jij toch zonnepanelen, maar heb je niet direct het geld beschikbaar? Kies er dan voor om zonnepanelen te leasen. Zonnepanelen leasen betekend dat jij direct kunt besparen op je energiekosten en een maandelijkse vergoeding betaald voor het gebruik van je panelen. Een echte win-win situatie zou je denken! Wil jij alles weten rondom de lease van zonnepanelen, dan ben je hier op de juiste plek.

Hoe gaat het leasen van zonnepanelen in z’n werk

Leasen wordt steeds populairder, zo kun je kiezen voor een auto leasen, telefoon leasen, maar ook een wasmachine lease of e-bike leasen is immens populair. Waarom dan geen zonnepanelen leasen? Het leasen heeft zo z’n voordelen, maar ook wat nadelen. Welke dat zijn bespreken we hieronder met je;

Voordelen:

  • Jij bent niet de eigenaar van de zonnepanelen, dat betekend dus je bent niet verantwoordelijk.

  • De onderhoud- en reparatiekosten zijn niet voor jou rekening

  • Je bespaard op stroom, zonder hiervoor te hoeven investeren

Nadelen:

  • Je zit vast aan een langdurig contract, vaak 10 tot 20 jaar

  • De gasrekening veranderd niet, waar gas toch zeker voor minimaal 70% de hoogte van de energierekening bepaald

  • Leasen is duurder dan kopen, in principe is leasen een vorm van geld lenen

De bovenstaande redenen, zijn de meest voor de hand liggende redenen, waarom er wordt gekozen voor de lease van zonnepanelen. Toch zijn er tal van andere redenen te bedenken waarom er wordt gekozen voor deze constructie. De aanschaf is immers een flinke aanslag op je portemonnee. Het voordeel van lease zonnepanelen, is dat je maandelijks een vast bedrag betaald en daartegenover direct (meer) gaat besparen. Wel is het belangrijk goed te kijken of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Het is natuurlijk niet rendabel dat je meer gat betalen, dan dat je bespaart.

Geld besparen door zonnepanelen lease

Wanneer je ervoor kiest zonnepanelen te gaan leasen, dan kun je hier op twee manieren geld mee besparen. De eerste manier is, dat je niet hoeft te investeren en daarnaast g je direct besparen op je maandelijkse energiekosten. Toch is zonnepanelen leasen natuurlijk niet gratis, laten we eerlijk zijn, ook deze partijen moeten er iets aan verdienen. Deze kosten, de lease kosten moet je hierin wel meerekenen. Wanneer ze je zelf aanschaft, dan betaal jij je zonnepanelen ineens en is het daarna een kwestie van besparen en ook onderhouden van je zonnepanelen.

Hoeveel kost het leasen van zonnepanelen?

Het leasen van zonnepanelen kost geld, ook niet zo gek, want we gaan in principe geld lenen en geld lenen kost geld. Echter, doordat je direct gaat besparen op je energiekosten, merk je hier niets van. Als we er vanuit gaan dat je een bedrag van 800 euro per jaar kunt besparen met zonnepanelen en dit zal bij de aanschaf geld voor een periode van 30 jaar. Wanneer je gaat leasen, dan zal dit bedrag een 800 euro zijn, maar 300 euro per maand. Dan houden we in dit geval enkel rekening met het geïnvesteerde bedrag. In de basis zou je na een jaar of 6 je investering op je zonnepanelen hebben terugverdiend. Laten we eens gaan rekenen met een periode van 20 jaar.

Wanneer je koopt, dan heb jij je investering binnen 6 jaar terug, vanaf dat moment bespaar je alleen nog maar. 20 jaar – 6 jaar x 700 euro = 11.200 euro

Wanneer je kiest voor het leasen van zonnepanelen, dan is het rekensommetje iets anders. Je hebt namelijk geen aanschaf, dus het bedrag zal gedurende de 20 jaar gelijk blijven: 20 jaar x 300 euro = 6.000 euro

In dit voorbeeld hebben we gerekend met een gemiddelde leaseprijs van 42,- En een gemiddelde hoeveelheid van 12 panelen van 260 watt. Dit is een redelijk landelijk gemiddelde. Wil jij exact weten wat jouw terugverdientijd is? Bekijk dan deze tool.

lease zonnepanelen

Hoe werkt zonnepanelen leasen?

Zonnepanelen leasen, ook wel huren genoemd. In principe is het ontzettend eenvoudig, hoe het in z’n werk gaat, dat leggen we je hier stap voor stap uit:

  • De zonnepanelen worden door de leverancier betaald en jij betaalt een maandelijkse vergoeding om hier gebruik van te mogen maken. Het voordeel aan deze constructie, is dat jij direct gaat besparen op de energiekosten, waardoor jij niet ineens meer gaat betalen voor het huren van de panelen. Kortom, je verdient het geld voor de lease of huur direct weer terug.

  • Geen zorgen, de installatie, verzekering, service en garantie zit allemaal bij de leaseprijs inbegrepen.

  • Na een aantal jaar heb je de mogelijkheid de zonnepanelen over te kopen, zo bespaar jij op de maandelijkse kosten voor het leasen van de panelen en ga je nog meer besparen. Zo heb jij een aantal jaar de tijd om het geld voor de aanschaf bij elkaar te sparen.

Zonnepanelen leasen en het BKR

Wanneer je kiest voor het leasen van zonnepanelen, dan ga je in de basis een lening aan. De leasemaatschappij heeft de zonnepanelen immers voorgefinancierd. Vervolgens betaal jij hier een vast bedrag voor per maand. Het is dus voor zowel de leasemaatschappij als afnemer een bepaald risico of de maandelijkse betalingsverplichting gedurende de looptijd wel conform contract kan worden voldaan. Daarom wordt er een BKR check uitgevoerd. Met een BKR check wordt er gekeken naar de kredietwaardigheid en of afnemer kan voldoen aan de maandelijkse betalingsverplichting. Dit is door de Nederlandse overheid verplicht gesteld om zowel bedrijf als mens te beschermen tegen schulden. Wil jij zonnepanelen leasen zonder BKR registratie?

Want het kan natuurlijk zijn dat jij op termijn een huis wilt kopen, dan kan dit in mindering worden gebracht op je maximaal op te nemen bedrag. Er zijn bedrijven waar jij zonder BKR check zonnepanelen kunt leasen, houd er dan wel rekening mee dat er een hogere vergoeding kan worden gevraagd, maar zorg ook dat jij goed voor jezelf weet of je kunt voldoen aan je maandelijkse verplichting. Niets is namelijk zo vervelend dat jij er na een half jaar achterkomt, dat het eigenlijk helemaal niet kan en je nog vastzit aan een meerjarig contract. 

Zonnepanelen leasen zonder BKR

Zonder BKR zonnepanelen leasen dat kan, wat een optie is, is om te zoeken naar een partij die geen BKR check uitvoert let echter wel op, dat jij kunt voldoen aan je maandelijkse verplichting. Waar dit met een BKR check voor je wordt bekeken, ben je hier zonder BKR check volledig zelf voor verantwoordelijk. Een andere optie kan zijn, om geld te lenen van vrienden, familie of kennissen of zonnepanelen kopen op afbetaling. Wel is het belangrijk, wanneer je kiest voor particulier geld lenen, dat je goede afspraken maakt. Of je nu 1000 euro, 2000 euro of 5000 euro gaat lenen, zorg ervoor dat jij met de geldverstrekker een plan maakt hoe je dit netje gaat terugbetalen. Lukt het een keer niet, zorg dan dat je altijd met elkaar in gesprek blijft, want niets is zo vervelend dan een vriendschap die kapot gaat door geld.