zonnepanelen financieren

Hoe kan ik zonnepanelen financieren?

Loop jij al langer met het idee om zonnepanelen op je dak te plaatsen en zo flink te kunnen besparen op je energierekening en iets goeds te doen voor het milieu, dan is dit het moment! De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering, wel eentje die je over een periode van 6 tot 8 jaar terugverdiend. Toch kunnen we ons heel goed voorstellen, dat de aanschaf van zonnepanelen niet voor iedereen is weggelegd en daarom wellicht in een vroegtijdig stadium afhaken. Dit is helemaal nergens voor nodig! Je kunt namelijk ook je zonnepanelen financieren. Een financiering voor je zonnepanelen kan op verschillende manieren, welke dat zijn leggen we je hieronder stap voor stap uit.

Zonnepanelen leasen

Net zoals een telefoon leasen, auto leasen of e-bike leasen, kunnen we ook zonnepanelen leasen. Het voordeel hiervan is, is dat jij direct profiteert van de besparing op je energiekosten en een deel van deze besparing betaald voor het leasen van je panelen. Zo draag jij wel de lusten, maar niet de lasten. Want als het goed is, leveren zonnepanelen per maand meer op, dan de kosten voor je lease. Als dit niet het geval is, dan is het simpelweg niet rendabel om voor de manier te kiezen. Wel is het zo, dat wanneer je kiest voor leasen, je rendement nooit maximaal zal zijn. Dit komt doordat je bij een eenmalige aanschaf, je zonnepanelen naar een periode van circa 8 jaar hebt terugverdiend. Vanaf dat moment is alles winst.

Zonnepanelen op afbetaling

Een andere manier is zonnepanelen op afbetaling, dit kan ook net als bij een telefoon op afbetaling, auto op afbetaling, wasmachine op afbetaling of een bank op afbetaling een goed manier zijn om direct te kunnen profiteren van lagere maandelijkse energiekosten. Zo kun je kiezen voor een lening, maar ook voor een particulier geld lenen. Hierbij kun je denken aan lenen bij vrienden, familie of kennissen. Wel is het belangrijk, dat wanneer je kiest voor je zonnepanelen financieren op deze manier, je duidelijk afspraken maakt over het terugbetalen van het geleende bedrag. Komt het even niet uit, blijf dan vooral altijd goed met elkaar communiceren.

Zonnepanelen financieren met eigen geld

Een optie die veel mensen kiezen, dat is hun zonnepanelen financieren met eigen geld. Tegenwoordig levert geld op onze spaarrekening natuurlijk praktisch niets op. Wanneer jij dus nog geld hebt staan, dat je voor langere tijd kunt en wilt missen. Dan is het investeren in zonnepanelen de perfecte manier. Wanneer jij kiest om je zonnepanelen te financieren met eigen geld, dan betekend dit dat je direct het volledig rendement pakt. Je kunt het vergelijken met een investering waarop jij jaarlijks een rendement van 6% pakt. Daarnaast is het ook nog eens zo, dat jij je zonnepanelen naar 6 tot 8 jaar hebt terugverdiend. Vanaf dat moment heb jij je spaarrekening weer op het oude niveau en profiteer jij maximaal van de besparing op je energiekosten.

zonnepanelen financiering

Zonnepanelen financieren

Naast bovengenoemde opties, is er natuurlijk nog een optie. Wellicht voor de meesten een voor de hand liggende optie voor de financiering van zonnepalen.

Zonnepalen met subsidie

Het is in sommige gevallen mogelijk om zonnepanelen (deels) te financieren met een subsidie vanuit de gemeente. Dit om mensen extra te stimuleren over te gaan naar zonnepanelen en een bijdrage te leveren aan een groener milieu. Via de energiesubsidiewijzer kun jij exact zien welke regelingen er zijn voor jouw gemeente.

Verhogen van je hypotheek

Je zonnepanelen meefinancieren in je (bestaande) hypotheek. Het voordeel is, dat ook je zonnepanelen onder de welbekende hypotheekrenteaftrek vallen. Wanneer jij kiest voor een zonnepanelen financiering middels je hypotheek, dan kun je tot 106% van de woningwaarde opnemen. Wel is het belangrijk goed te onderzoeken of jouw hypotheekverstrekker deze mogelijkheid biedt, niet iedere geldverstrekker doet dit namelijk.

Extra hypotheek afsluiten

Je zonnepanelen financieren kan ook door bij het afsluiten van je hypotheek een extra lening aan te gaan. Dit kan tot wel 9.000 euro bovenop je maximaal te lenen bedrag, enkel voor energiebesparende maatregelen. Het kan nog gekker, want wanneer jij een nul-op-de-meterwoning of één met een EPC0 of lager koopt, dan mag je tot wel 25.000 euro extra lenen. Wel is de voorwaarde van dit extra te lenen geld een energieprestatiegarantie van 10 jaar.

Energie bespaarlening

Heb jij een bestaande woning en wil je toch graag je zonnepanelen meefinancieren, maar lukt dit niet via je hypotheek? Dan kun je kiezen voor de energie bespaarlening. Deze lening is speciaal bedoelt voor extra energiebesparende maatregelen in je bestaande woning. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen, je kunt tot een maximum van 75% besteden aan je zonnepanelen, de overige 25% dien je aan andere energiebesparende zaken te besteden. Een perfecte manier om je zonnepanelen voor een groot deel te financieren.

Duurzaamheidslening

Net als een subsidie, bieden verschillende gemeenten ook een duurzaamheidslening aan voor de financiering van je zonnepanelen. Je zonnepanelen financieren middels zo’n lening biedt verschillende voordelen, zoals een voordelig rentetarief of een extra lange looptijd. Bekijk de website van je eigen gemeente en vraag naar de mogelijkheden.

Zonnepanelen financieren ja of nee

Wanneer jij kiest voor zonnepanelen, dan kan het meefinancieren in de hypotheek vooral voor starters een perfecte manier zijn om direct te verduurzamen, maar ook te besparen op de maandelijkse energiekosten. Wanneer je namelijk net een huis gaat kopen, dan komt er van alles op je af, dus ook ontzettende uitgaven. Het is daarom helemaal niet zo vreemd, dat je als starter niet direct de financiële middelen hebt om deze uitgave ineens te doen. Kies jij dan voor zonnepanelen financieren, dan heb je direct de lusten en niet de lasten.

Wanneer je flink wat geld hebt gespaard en dit voor langere tijd kunt missen, dan is het wellicht verstandig te kiezen voor de eenmalige aanschaf van zonnepanelen. Geld op onze spaarrekening levert immers tegenwoordig bijna niets op. Het is dus afhankelijk van je eigen situatie welke vorm het beste bij je past. Bij twijfels om je kiest voor een zonnepanelen financiering of eenmalige aanschaf, is het verstandig met een financieel adviseur om tafel te gaan en alles tot in detail samen uit te rekenen. Op deze manier weet jij exact welke manier voor jouw het voordeligst is en het meeste rendement oplevert.